Doen alsof het af is terwijl je het nog in orde brengen moet
Ken je dat gevoel wanneer je een project hebt afgerond, maar eigenlijk weet dat het nog niet helemaal perfect is? Het kan verleidelijk zijn om te doen alsof het af is, terwijl je eigenlijk nog wat puntjes op de i moet zetten. Dit fenomeen staat bekend als ‘doen alsof het af is terwijl je het nog in orde brengen moet’ en komt vaker voor dan je denkt.
Waarom doen mensen dit?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te doen alsof een project af is terwijl het nog niet helemaal perfect is. Een van de meest voorkomende redenen is tijdsdruk. Soms hebben mensen simpelweg niet genoeg tijd om alles tot in de puntjes af te werken en kiezen ze ervoor om te doen alsof het af is om aan de deadline te voldoen. Ook kan perfectionisme een rol spelen. Mensen willen graag laten zien dat ze iets hebben afgerond en vinden het moeilijk om toe te geven dat het nog niet helemaal perfect is.
De gevolgen van doen alsof het af is
Hoewel het misschien op korte termijn voordelen kan hebben om te doen alsof een project af is terwijl het nog niet helemaal perfect is, kan dit op lange termijn negatieve gevolgen hebben. Klanten kunnen ontevreden zijn als ze ontdekken dat het project niet voldoet aan hun verwachtingen en dit kan leiden tot verlies van vertrouwen en reputatieschade. Daarnaast kan het ook leiden tot extra werk en stress, omdat het project alsnog moet worden aangepast en verbeterd.
Hoe kun je hiermee omgaan?
Om te voorkomen dat je in de valkuil van ‘doen alsof het af is terwijl je het nog in orde brengen moet’ valt, is het belangrijk om eerlijk te zijn over de status van je projecten. Communiceer duidelijk met je opdrachtgever of leidinggevende over wat er nog moet gebeuren en stel realistische deadlines. Neem de tijd om het project tot in de puntjes af te werken en wees trots op het eindresultaat. Op die manier voorkom je teleurstellingen en kun je met een gerust hart je project opleveren.